1η Αυγούστου 2018: Ημέρα εξάντλησης ετήσιων περιβαλλοντικών πόρων

Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι το κλίμα αλλάζει επί τα χείρω. Καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη και τυφώνες σε απροσδόκητα μέρη συνθέτουν ένα μωσαϊκό αστάθειας που σύμφωνα με τους επιστήμονες μας έχει εισάγει στην “ανθρωπόκαινο” γεωλογική εποχή. Χαρακτηριστικά, το Βέλγιο και ο Καναδάς “ψήνονται” ενώ στη Γερμανία τα ψάρια πεθαίνουν μαζικά στα ποτάμια και τις λίμνες τους.

Υπάρχει όμως ένα ενδιαφέρον στοιχείο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Πρόκειται γαι τον δείκτη βιωσιμότητας του τρόπου ζωής που δημιούργησε το Global Footprint Network. Σύμφωνα με το Δίκτυο, χτες 1η Αυγούστου η ανθρωπότητα εξάντλησε όλους τους ανανεώσιμους πόρους που της αναλογούσαν για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Από σήμερα και μέχρι τον Δεκέμβριο ζούμε με…δανεικά.

Ο εν λόγω δείκτης υπολογίζει τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας με βάση τις οικολογικές δυνατότητες του πλανήτη. Από το 1970 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ποτέ η ημερομηνία εξάντλησης που προέκυπτε, δεν έπεφτε τόσο νωρίς.

Σημειώνεται ότι χώρες καταναλωτικοί ολετήρες ενέργειας (βλ. Λουξεμβούργο και Κατάρ) έχουν εξαντλήσει το μερίδιό τους ήδη από τον Φεβρουάριο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κατανάλωση και η άνευ κανόνων εμπορική δραστηριότητα οδηγεί σταδιακά σε μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη γειτονιά μας (Αν. Μεσόγειος και Μ. Ανατολή) θα γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Αυτά τα ανησυχητικά νέα αποκαλύπτουν ότι κάτι κάνουμε λάθος στη διαχείρηση του περιβάλλοντος και η ευθύνη βαραίνει κυρίως τις ενεργοβόρες, πολύ δραστήριες βιομηχανικά χώρες. Ως φιλελεύθεροι νέοι βλέπουμε ότι το “αόρατο χέρι” ανταποκρίνεται ίσως στις συνθήκες του 18ου αι. αλλά σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη διεθνούς συνεννόησης για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Ελευθερία χωρίς περιβάλλον δεν υφίσταται.

Το αποτύπωμα για την Ελλάδα, αν και βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφήνει σημαντικό έλλειμμα “βιο-χωρητικότητας” 2,7 μονάδων.

Η μελέτη βρίσκεται εδώ: https://www.footprintnetwork.org/2018/06/13/earth-overshoot-day-2018-is-august-1-the-earliest-date-since-ecological-overshoot-started-in-the-early-1970s/

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Dr Mathis Wackernagel δήλωσε:

“Our current economies are running a Ponzi scheme with our planet. We are borrowing the Earth’s future resources to operate our economies in the present. Like any Ponzi scheme, this works for some time. But as nations, companies, or households dig themselves deeper and deeper into debt, they eventually fall apart.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *