Η Beat App (TaxiBeat) στο απόσπασμα;

Παρακολουθούμε με ανησυχία την επίθεση που δέχεται η γνωστή start-up “Beat” (πρώην TaxiBeat) από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κο Χρήστο Σπίρτζη (βλ. βίντεο). Η εν λόγω εταιρεία προσφέρει την καινοτομία της μεσολάβησης μεταξύ του οδηγού και του πελάτη, αναβαθμίζοντας καθολικά το επίπεδο υπηρεσιών μετακίνησης. Ωστόσο, ο νεωτερισμός της έχει ταράξει τα στάσιμα νερά και το σωματείο των επαγγελματιών έχει αντιδράσει δυναμικά.

 

Προ ολίγων ημερών, μέλη του συνδικάτου ιδιοκτητών ταξί επιτέθηκαν εναντίον οδηγών και ιδιοκτητών ταξί, που δεν συμμετείχαν στην στάση εργασίας, την οποία το συνδικαλιστικό τους όργανο (ΣΑΤΑ) είχε προκηρύξει. Παράλληλα, επιτέθηκαν και σε οδηγούς της Uber, προξενώντας ζημιές στα οχήματα τους. Τα μέλη του ΣΑΤΑ συμπεριφέρθηκαν με έναν αντιδημοκρατικό τρόπο, τον οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα.

Στις 14/3/2018, στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τη Βουλής, με θέμα Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων) και εισηγητές τους Βουλευτές Απόστολο Καραναστάση και Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή, ακούσαμε απίστευτα πράγματα. Βρισκόμαστε στο 2018 και ο κος Υπουργός ρωτούσε τον κο Δρανδάκη (ιδρυτή της TaxiBeat) γιατί οι πληρωμές κομίστρου των ταξί φαίνεται να γίνονται από τρίτες χώρες. Μάταια ο κος Δρανδάκης προσπαθούσε να εξηγήσει ότι οι τραπεζικές συναλλαγές εκτελούνται δια μέσου παρόχων που μπορεί να βρίσκονται εκτός Ελλάδος, όπως γίνεται με όλες τις πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες. Ο Υπουργός μάλιστα αναρωτήθηκε αν αυτό είναι νόμιμο!

Θεωρούμε προσβλητικό για τη γενιά και τη χώρα μας να υπάρχει αυτός ο οικονομικός αναλφαβητισμός σε τόσο υψηλά κυβερνητικά επίπεδα. Είναι λογικό οι τεχνολογικές εξελίξεις να ξενίζουν ένα μέρος των συμπολιτών μας αλλά ο αρμόδιος Υπουργός δεν μπορεί να επιτελεί το έργο του χωρίς βασικές γνώσεις της σύγχρονής του πραγματικότητας και ως εκ τούτου βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας μας!

Ως νέοι πολίτες, φίλοι της ελευθερίας, των εθελοντικών συναλλαγών και της ατομικής πρωτοβουλίας κρίνουμε ότι η “συντεχνιακή” λογική έχει βλάψει την οικονομία, την ποιότητα υπηρεσιών, τον πολίτη και στο τέλος τον ίδιο τον επαγγελματία, το εισόδημα του οποίου συρρικνώνεται. Σε μια χώρα που παράγει κυρίως υπηρεσίες και τουρισμό είναι απαράδεκτο να υπάρχουν επαγγελματίες που δηλώνουν οπαδοί του προστατευτισμού και της κλειστής οικονομίας.

Τέλος, για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τον οικονομικό σκοταδισμό που κυριαρχεί σε επίπεδο κυβερνητικής κορυφής και προσκαλούμε τις πολιτικές δυνάμεςι σε ένα νηφάλιο διάλογο, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Χρειαζόμαστε πολλές και καλές δουλειές ειδικά για τις φτωχότερες τάξεις, όχι κλειστά club που θα λειτουργούν από λίγους σε βάρος των πολλών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *